Káva znižuje riziko arytmie, ale nie je jedno aká!
V Novembri 2022 bola v časopise European Journal of Preventive Cardiology publikovaná štúdia o vplyvoch kávy na arytmiu, kardiovaskulárne choroby a smrť. Štúdia porovnáva ľudí, ktorí pravidelne pijú kávu s…
Ako sa zlepšiť v ochutnávaní
Mať schopnosť ľahko identifikovať vône a chute v káve z vás neurobí „snoba“. Pomôže vám to mať rovnaký slovník s človekom, s ktorým ochutnávate. Či už ide o kávu, alebo…
Kávové predplatné, spôsob ako ušetriť
V dnešnom uponáhľanom svete sa pomerne často stáva, že si ráno chcete pripraviť kávu a zistíte, že žiadnu nemáte. Pribúdajú starosti Nezabudnúť kúpiť novú Preskúmať obchod, či nepribudli nejaké novinky…
Chuťový profil kávy – naozaj tam cítiť tie veci?
Ako rozpoznať kávu v ktorej sa dajú nájsť príjemné kvetinové, ovocné, orieškové alebo korenisté vône a chute.
Just Lovely Café – príbeh jednej kaviarne
Martina Ebdon Walker je majiteľkou kaviarne Just Lovely Café. S Maťkou som sa stretol pár rokov dozadu a veľmi rýchlo sme zistili, že máme spoločnú zábavu – kávu. Brázdili sme…
Rozhovor s Adriánom Krišákom o jeho novej knihe
Adrián Krišák je v slovenskej a českej kávovej komunite veľmi známy najmä vďaka svojmu projektu Need for Espresso. Adrián v rámci tohto projektu chystá novú knihu, o ktorej sme sa…
Filtrovaná káva Hario V60 – video návod na prípravu
Na tomto blogu som už o príprave filtrovanej kávy hario V60 pred nejakým časom písal. Tak ako sa na svete všetko mení, tak sa vyvíjajú aj moje preferencie. V našej…
Instantná káva vs zrnková káva. Cena, zdravie, chuť [aktualizované]
Instantná káva a jej krátka história Instantnú kávu vyrobili prvýkrát už v roku 1771 v Anglicku, ale mala problém, že zatuchla už po veľmi krátkom čase. Neskôr sa o jej…
Premiová, Specialty, Výberová – Čo to znamená?
Aký je rozdiel medzi Specialty a Premium? Čo je to cupping score? Čo je to komoditná káva? Ako môže obal pomôcť pri rozpoznávaní či je v sáčiku naozaj kvalita alebo len reklamné slogany.
Zrodila sa nová káva, nová značka a nebolo to ľahké
Privítajte novú specialty kávu, praženú vo Veľkom Grobe zo zŕn, ktoré sa vám budú páčiť.
Aký bol SCA Roasting Pro v Kodani
O tom, ako som bol na pražiarskom kurze a certifikácii, čo som tam zažil a skúsil…
Sensory Professional v Holandsku
O tom, ako som sa zúčastnil SCA Senzorického tréningu v Holandsku a ako to prebiehalo.
Ako môžme pitím dobrej kávy zlepšiť svet
Cena kávy je najnižšia za posledných 13 rokov. Je to pre nás dobrá správa, alebo sú na mieste obavy?
Rozhovor s Jakubom Jandíkom Majstrom Slovenska v cuppingu
Jakub Jandík sa stal šampiónom Slovenska v cup tastingu na Majstrovstvách Slovenska BARISTA 2019. Prečítajte si rozohvor s ním.
Tip ak chudnete a máte radi kávu
Pre chudnutie nie je jedno, akú kávu pijete. Je dôležité, aby chutila a popri tom nemala príliš vysoký obsah kalórii. Ako to dosiahnuť?
Káva a šport
Pomáha pitie kávy športovému výkonu? Aký je mechanizmus? Je káva dobrá pre vytrvalostných športovcov? Odpovede nájdete v článku.
Need for espresso: Underground – RECENZIA
Recenzia novej knihy od Adriána Krišáka Need4Espresso: Underground. Kritický pohľad na knihu o tom, čo je to je dokonalé espresso.
Krátko o „gravimetrických“ kávovaroch. Prečo klamú?
Špičkoví výrobcovia kávovarov tvrdia, že vo svojich strojoch používajú gravimetrickú technológiu. Je to ale naozaj tak?
Zabíjanie v Cameroone zasahuje aj pestovateľov kávy, s ktorými spolupracujem aj ja
V Cameroone sa schyľuje ku krvavej občianskej vojne. Vraždenie a vypalovanie dedín zasahuje aj pestovateľov kávy s ktorými spolupracujem aj ja.
5 otázok pre tvorcov Drip Coffee Festivalu
5 otázok pre tvorcov Drip Coffee Festivalu, ktorý sa koná už 8.9. v priestoroch Elektrárňa Piešťany.
Frozen Flat White
Môj recept, ako pripraviť lahodný krémový Frozen Flat White. Perfektný na horúce letné dni. Čím sa líši od ľadovej kávy a aké sú jeho prednosti.
Ako nastaviť mlynček a espresso kávovar eBook
Ebook o tom, ako nastaviť mlynček a espresso stroj tak, aby sme získali dokonalé espresso.
7 otázok pre Alexa Nagya, porotcu Finále BARISTA 2018
Interview s Alexom Nagym, porotcom finále BARISTA 2018 – najvýznamnejšej Slovenskej súťaže v príprave kávy.
Cortado na Malorke
Prečo mám rád cyklistický raj na Malorke. Ich úžasnú kávu Cortado, Tapas a na záver dňa Cavu.
Mlynček na kávu – časť 2.
Aký mlynček na kávu vybrať a prečo. Čo je to bimodálne a unimodálne mletie. Kónické vs ploché mlecie kamene. Retencia kávy v mlyčeku. Velkosť mlecieho kameňa.
Mlynček na kávu – časť 1.
Prečo melieme kávu? Aké druhy mlynčekov sú dostupné, ktorý je ten pravý, ktorým sa naopak vyhnúť. Prvá časť článku o mlynčekoch na kávu.
Ako dlho vydrží pražená káva čerstvá
Ako dlho vydrží pražená káva čerstvá? Záleží, či je pomletá alebo nie? Čo spôsobuje zvetrávanie? Ako zabezpečiť aby káva vydržala čo najdlhšie? Na čo si dať pri kúpe kávy pozor?
Vybalansované espresso MythBusters edition
Vyvážené espresso. Čo to znamená? Urobili sme senzorický test v štýle mythbusters. Čítajte s akým výsledkom.
AeroPress káva • čo čakať v šálke a prečo
AeroPress umožňuje ľahko modifikovať výslednú chuť kávy. Ako získať jemnú čistú chuť? Ako dosiahnuť ťažšie telo? Aký je rozdiel medzi papierovým a kovovým filtrom? Aká má byť teplota vody? Ako AeroPress používajú šampióni? Dokáže AeroPress pripraviť Espresso?
Ako overiť, či je káva dobrá a zabaviť sa pri tom
Ako ochutnať kávu a skontrolovať jej kvalitu aby sme mohli povedať že ide o dobrú zrnkovú kávu. Ako kávy medzi sebou porovnávať.
Cold brew – káva so zaujímavou chuťou
Cold brew káva „uvarená“ studenou vodou je na Slovensku stále neznáma. Japonci ju takto pripravovali už v roku 1600. V USA je populárna v posledných 10 rokoch. Niekedy ju mylne nazývajú ľadová káva, pretože sa občas podáva s ľadom. Čítajte ako chutí a ako ju pripraviť a aký je rozdiel oproti cold drip.
Vymrie na zemi Arabica a zostane len Robusta?
Arabica chutí výborne, Robusta nie. Prečo Robustu chceme v zmesiach? Ako môže zatracovaná Robusta zachrániť svet kávy.
Ako správne pripraviť filtrovanú kávu a čo čakať v šálke
Rozoberiem, čo to filtrovaná káva je, ako sa pripravuje (video s popisom), aké chute môžeme v šálke očakávať, aká káva je vhodná na prípravu filtra a prečo.
O tom, prečo nechcem piť kávový bakchus
Príde znalec vína do vinotéky: Znalec: Prosím si Slovenské víno. Predajca: Áno samozrejme, aké Slovenské máte na mysli? Znalec: No Slovenské predsa! Predajca: Výborná voľba, Rulandské, Cabernet alebo Merlot? Tu…
Espresso na La Pavoni professional
La Pavoni je môj oblúbený prístroj, ktorý umožnuje manuálnu kontrolu tlaku vody prechádzajúcou kávou. Nech sa páči.
Oplatí sa kúpiť veľmi drahú kávu?
Extrémne drahá káva, extrémne dobrý zážitok? Blížia sa Vianoce a väčšina z nás začne utrácať viac ako bežne. A týka sa to aj kávy, v tomto období sa častejšie ako…
Máte bottomless portafilter? – pomôže vidieť chyby. Viete čo je channeling? Čítajte dalej 🙂
Nahý portafilter Portafilter je na espresso kávovaroch držiak košíčka (filtra), do ktorého sa dáva káva (netýka sa automatov). Štandardne má dolu malé potrubie, ktorým vyteká káva buď na jednej strane…
Dve chute tej istej kávy?
Faktory ovplyvňujúce chuť kávy V minulom poste som písal o tom, ako pražením, presnejšie jeho dĺžkou vieme ovplyvniť chuť kávy (aciditu, arómu, telo a horkosť). Nie je to ale len…
Dark roast je smŕť!
Praženie kávy Na obrázku od Scotta Rao vidno, ako sa dĺžkou praženia (x-os) menia kvality kávy (y-os). Tmavé praženie kávy Prečo sa pražilo a praží na tmavo? Káva sa v…
Piccolo?
Piccolo Nedávno som sa zastavil v peknej a príjemnej kaviarni. Prišla milá slečna a spýtala sa, čo si dám. Odpoved znela „Espresso s mliekom“. Slečna milým hlasom a pekným úsmevom…
Vitajte na mojom blogu o káve! Dovoľte mi predstaviť sa…
Volám sa Michal Maliarik a mám rád Specialty kávu. Píšem o jej pestovaní, spracovaní, pražení, príprave nápojov z nej a o kávovej kultúre.