Just Lovely Café – príbeh jednej kaviarne
Autor:

Martina Ebdon Walker je majiteľkou kaviarne Just Lovely Café. S Maťkou som sa stretol pár rokov dozadu a veľmi rýchlo sme zistili, že máme spoločnú zábavu – kávu. Brázdili sme spolu kávové festivaly a cuppingy. Dávali si vedieť, čo sa kde šuchlo v svete kávy. Maťka pracovala na svojej kaviarni a často sme sa rozprávali o postupe prác. Niekedy s nadšením a očakávaním, inokedy rozčarovaní nad prístupom niektorých ľudí. Ale podarilo sa a kaviarnička začala byť veľmi úspešná už od samého začiatku. Maťku som vyspovedal a vznikol tento rozhovor:

Ako prišiel nápad na kaviareň?

Je to rodinná kaviarnička a celý nápad vzišiel práve vďaka našej dcére a mojej malej rodinke. Sú to zároveň mne najbližší ľudia a aj vďaka nim kaviareň funguje a ja môžem robiť to čo ma baví. Napadlo ma to z vlastnej potreby, keď mi chýbal priestor blízko domu, kde by som mohla ísť s malou a kamoškami kedˇ je vonku zlé počasie 😀

Ako dlho trvá od rozhodnutia po realizáciu “mať kaviareň”?

U nás to bolo také špecifické, kedˇže budova v ktorej sa kaviareň nachádza ešte nebola postavená. „Nápad“ s kaviarňou som dostala 26.12. 2016 a reálne sme otvorili 9.11. 2019. Kým sa kaviareň otvorila, som stihla robiť ešte v dvoch robotách 😀 Ale ten proces, keď už sme mali akoby predstavu na papieri od architektov a potom zariaďovanie bol rýchlejší. 3.8. 2019 nás reálne pustili do priestoru a mohli sme začať pracovať na hrubej výstavbe od toaliet, zázemia až po bar a kaviarenskú časť pre zákazníkov. Je kopec vecí, ktoré by som teraz spravila samozrejme inak ale tak každý problém, či aj ten najmenší úspech ma stále posúval vpred. 

Veľa kaviarní ide cestou, ze od dodávateľa kávy dostane aj zariadenie – kávovar, mlynčeky… prečo nie JLC?

Pri výberovej káve nemyslím, že existuje na Slovensku firma, ktorá ti tieto mašiny všetky dá na prenájom a hlavne ja som sa od začiatku nikomu nechcela zazmluvňovať. Chcem ostať pri slobodnej voľbe výberu a keď ma napadne, že v ten mesiac budeme mať v kaviarni 10 rôznych pražiarní z celého sveta tak nechcem mať nikoho za sebou s prstom hore že no no no 😀 

Čím je tvoj koncept kaviarne iný od tých naokolo?

Heh, tak momentálne som ešte stále vo výhode že naokolo mňa moc nič nie je 😀 ale vážne: keď sa raz dostanem do pozície, že príde cez ulicu rovnaký alebo podobný typ prevádzky nebudem predsa prezrádzať moje know-how 😀 😀 no dobreeee tak pár ich dám. Taký základ je, že máme detský kútik, veľmi pekný priestor s kopcom svetla a fajn zariadený interiér. Vďaka tomu kútiku je cieľovka jasná. Mladé rodiny s deťmi, najmä maminy počas dňa, keďže sú na materskej. No a potom priateľská, všímavá a úslužná obsluha. Koláčiky sú aj pre bezlepkáčov a vegánov, ale aj tradičné krémeše a veterníky. V neposlednom rade aj bezkonkurenčne najlepšia káva v okoli 🙂 

Ako dlho bude trvať, kým ti kaviareň zarobí na Porsche?

Ak by niekto išiel do gastra nato aby zarobil na porsche, tak si vybral veľmi zlú oblasť 😀

Aká je taktika na zákazníka aby aspoň ochutnal specialty kávu?

Nemáme taktiku, máme v ponuke iba specialty kávu na mlynčekoch. Ale hej viem čo myslíš – aby ochutnali svetlejšie praženú kávu. Ideme cez pocit. Ak mám pocit, že človek by mohol mať open mind aj na svetlejšie praženú kávu, tak sa s ním o tom rozprávam a opýtam sa ho, či má dnes náladu skúšať niečo nové.  Nikoho však nasilu nenútim a keď už zákazníka poznám, čo je u nás väčšinou tak, že máme kopec štamgastov, tak mu tú kávu spravím na ochutnávku raz aj dva krát kľudne aj grátis…. Stalo sa mi, že na tretí krát si ju už vypýtal sám, že má chuť na tú „kyslú“ kávu a dnes ju pije v doppiach 😀 

Keď máš “kávový deficit”, dáš si kávu na OMV?

Ja som do 30tky kávu ani nepila a začala rovno výberovkami tesne pred otvorením kaviarne. Takže moja prvá skúsenosť s kávou bola práve s výberovou.  Nemám teda taký ten klasický kávový deficit, že si musím dať kávu nech to je hocijaká, veď si tam dám 2 cukre a maresi mlieko. Inak, ja ani neviem, ako taká káva chutí – v živote som takú nepila. Som taký kavičkár-pôžitkár, nie však snob – dám si čaj alebo minerálku namiesto kávy tam, kde robia klasické talianske espresso a nerobím z toho vedu.  Väčšinou, keď som niekde, tak idem cielene do kaviarní, kde viem, že majú svetlo pražené výberové kávy, najlepšie cez alternatívne prípravy V60 alebo batch.

Vieš odhadnúť pomer espressa a alternatívnej prípravý kávy vo vašej kaviarni?

Určite idú na 90% kávy robené z espriess a potom máme vyslovene ludí, ktorí k nám chodia na batch brew resp. inak pripravované kávy. Nie je ich veľa, ale tak vďakabohu aj za nich. Celkovo mám odskúšané, že cez víkend ľahšie nahovorím človeka na dobrý filtrík. Celkovo sa tieto kávy predávajú lepšie počas voľna ako v bežné pracovné dni. Akoby tak podvedome to tí zákazníci chcú vychutnať keď sú v pohode a viac otvorení skúšať niečo nové. 

Novinky a informácie o Just Lovely Cafe si môžete pozrieť na Instagrame alebo na Facebooku.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

Vložiť komentár