Pred niekoľkými rokmi som v malej pražičke doma začal pražiť kávu. Z počiatku to bolo veľmi napĺňajúce, pretože už vtedy som dokázal upražiť kávu, ktorá chutila lepšie ako vo väčšine kaviarní, ktoré som poznal. Ale poznáte to, chlapi sa nedokážu uspokojiť s tým, čo dosiahli a potrebujú viac. BIGGER, BETTER, FASTER, MORE. Chcel som lepší mlynček, pražičku, espresso stroj, lepšiu kávu. A hlavne chcel som byť lepší ja. Čítal som všetko, čo sa dalo kúpiť a Amazon nestačil. Prehľadal som „všetky tie internety“, aby som našiel čokoľvek súvisiace s kávou. Výsledkom je, že neexistuje kniha, ktorá vás naučí pražiť kávu. Sú také, ktoré ukážu nejaké základy, ale detialy a presné návody jednoducho neexistujú.
To už som mal v hlave vyformovaný nápad na vlastnú specialty coffee pražiareň. Pražiareň a coffeelab, v ktorom by som sa s kávou mohol hrať a hľadať, v akej forme mi chutí najviac.
Mojou vášňou sa stalo poľovanie na dobrú kávu. Chcel som svoju firmu nazvať Coffee Hunters. A prišili výzvy. Ako vlastne zistím, či to, čo mi chcú predať, je dosť dobré alebo som len naletel. Nasledovali kurzy, školenia, testy… Podobne to bolo s pražením. Chcel som sa vzdelávať, učiť sa od najlepších. Ale ako vôbec zistím, kto je najlepší? Nebolo to jednoduché. Na Slovensku je komunita okolo Specialty kávy a úprimne si myslím, že je to zdravá, šikovná a dobrosrdečná skupinka ľudí, ktorí sú svojimi vedomosťami, skúsenosťami a chuťou na špičke sveta. Káva, ktorú tu viete ochutnať, je rovnako dobrá ako najlepšie kávy sveta. Ale vzhľadom na to, že Slovensko je maličké, bolo sa treba poobzerať za hranicami. Pridal som teda školenia v Portugalsku, Dánsku a Holandsku. Testy sú naozaj ťažké a prejsť vyššími úrovňami sa dá len s veľkými skúsenosťami. Na jednom kurze som pražil s Majstrom Sveta v pražení a na inom som senzoriku trénoval s Majstrom Sveta Baristom (aj on bol žiakom).
Najťažšie ma ešte len čakalo. Spravil som si teda plán. Odhadol, koľko ma to celé bude stáť a ako dlho to bude trvať. Ak by som vedel, ako dlho to bude trvať v skutočnosti a koľko penazí a práce to bude vyžadovať, neviem, či by som sa na to odvážil znova. Niekoľko rokov trvajúca neprestávajúca dennodenná snaha. Všetok voľný čas. Aj tento článok píšem už v neskorých večerných a skorých ranných hodinách. Bez podpory rodiny a priateľov nemožné.
Povolenia, vyjadrenia, kolky. A každé trvá aspoň 30 dní. Ak je niekde napísané, že majú na vyjadrenie 30 dní, tak verte tomu, že sa tým začnú zaoberať až na tridsiaty deň. Darmo im vysvetľujete, že to pokojne môžu spraviť aj skôr. Že sa tým myslí do 30 dní a nie práve 30 dní. Vaša slovná zásoba sa radikálne mení smerom k mládeži neprístupné od 18. Vnútorne sa motivujete napríklad slovami JFK. „Nerobíme to pre to, že je to ľahké, ale pre to, že je to ťažké!“. Myslím, že vhod prišli aj pretekárske skúsenosti z maratónskych behov a Ironman triatlonov. Presnejšie DNF is not an option. (DNF nie je možnosť) (DNF je značka pri vašom mene, ak preteky nedokončíte = Did Not Finish) Ak v telke započujem ešte jedného politika hovoriť, ako sa podnikateľské prostredie na Slovensku zlepšuje, tak skočím z mosta.
Potom prišli konečne na rad tie „dobré veci“. Praženie vzoriek, ochutnávanie a vyberanie prvých káv. Nie hocakých. Žiadne kompromisy z „Economy balíka“. Mojím zámerom nie je vytvoriť blend, o ktorom nebude jasné, čo je v ňom, s nejakým vznešeným názvom „Symfónia chutí“. Vyberám len kávy, ktoré majú svoj pôvod presne zdokumentovaný. Vie sa, akým spôsobom boli pestované aj spracované. Chcem, aby bolo zaručené, že farmár dostane za svoju úrodu spravodlivo zaplatené. Chcem vedieť, kto je farmár, kde má svoju farmu a prečo. Chcem, aby moja káva bola len z toho najlepšieho z tejto planéty.
Nasledovalo profilovanie a obrovské množstvá ochutnaných káv. Niekedy zábavné, inokedy frustrujúce.
A vďaka tomu Vám po rokoch dennodennej námahy môžem predstaviť svoju novú značku:
Ochutnajte a posúďte sami! www.coffia.sk