Nahý portafilter
Portafilter je na espresso kávovaroch držiak košíčka (filtra), do ktorého sa dáva káva (netýka sa automatov). Štandardne má dolu malé potrubie, ktorým vyteká káva buď na jednej strane alebo na oboch (aby sa dali robiť dve espressa naraz). Prvá nevýhoda je, že toto potrubie sa veľmi ťažko čistí a ostávajú v ňom usadeniny. Druhá, že nevidíme, čo sa deje v košíku, najmä chyby ako channeling.
Channeling
Keď do košíka namelieme kávu a nie je v ňom rozložená rovnomerne – tamperom nie je správne utlačená – urobia sa v tomto “Puku z kávy” kanáliky (v angličtine channels), ktorými voda tečie ľahšie a ona, ako všetko v prírode, si vyberá ľahšiu cestu. Výsledok je, že namiesto toho, aby pod tlakom vyberala z namletých zŕn to najlepšie, strieka bez odporu všade naokolo (von zo šálky, na kávovar, na baristu 😀 )
Ak teda robíme kávu rýchlo-rýchlo a nie dobre-dobre, tak je lepšie mať klasický porta filter. Ale ak nám na nej záleží a chceme vidieť, či to robíme dobre, tak je lepšie zvoliť BOTTOM LESS – NAHÝ portafilter. Tento ma spodnú časť s potrubím „odrezanú“ a košík (filter) s kávou viditeľný. Ak je všetko urobené správne, káva vyteká rovnomerne a vyzerá ako lekvárik – nikde nič nestrieka.
Automatický alebo manuálny kávovar?
Minule sa ma kamarátka pýtala, či kúpiť automatický espresso maker alebo manuálny. Jeden z dôvodov pre manuál:
Niektorí baristi (tí čo majú v srdci lásku) sa s kávou vo filtri poriadne pohrajú, pozarovnávajú, kým ju vložia do hlavy kávovaru, aby dosiahli čo najrovnomernejšie rozloženie kávy. Nemyslím si, že automatický kávovar sa hrá s rozložením, pravdepodobne nie.
Už ste dnes mali svoju oblúbenú kávu?
P.S.: Ak sa Vám môj blog páči, nezabudnite post zdielať, aby sa mohol dostať k ďalším priateľom kávy…